Predbežné výsledky kontroly mäsa z Mraziarní budú známe dnes

11.07.2008 Kežmarok

Kežmarok 11. júla (TASR) - Predbežné výsledky kontroly mäsa uskladneného v Mraziarňach, a. s. , Kežmarok, ktorú iniciovala ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová počas štvrtkovej návštevy (10. júla), budú známe dnes.
\"Sú to výsledky získané na základe senzorických, teda zmyslových analýz. Podrobnejšie mikrobiálne rozbory budú hotové na budúci týždeň, \" povedal pre TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RPVS) v Poprade Štefan Kohút.
Spresnil, že zámerom ministerky bolo preveriť spôsob kontroly, keďže v kežmarských Mraziarňach skladuje mäso aj spoločnosť OR-LI z Liptovského Hrádku, ktorá mala na sklade mäsové výrobky s baktériou Listeria monocytogenes. Riaditeľ nepriamo potvrdil, že mäso z firmy OR-LI skladované v kežmarských Mraziarňach nebolo v poriadku. Existovalo podozrenie, že firma dovážala do mraziarní aj mäso, ktoré nebolo čerstvé, čo sa však dá zistiť až po rozmrazení.
Kontrolu v kežmarských Mraziarňach robí RPVS podľa plánu raz mesačne. \"Je tam však zberňa a rozrábka zveriny, takže kontroly boli častejšie. Ak výsledky potvrdia prítomnosť listérie vo vzorkách skladovaného mäsa, budeme musieť prijať príslušné opatrenia, \" dodal Kohút.
Na margo kontroly pri preberaní mäsa v Mraziarňach riaditeľ RVPS uviedol, že sa nerobia podrobné senzorické vyšetrenia. O predbežných zisteniach informovala RVPS rezort pôdohospodárstva.
 

Vyberte región